Skip to content

Sony Xperia XZ3 hands-on

Sony Xperia XZ3 design
Sony Xperia XZ3 design

Cu noul telefon Xperia XZ3, Sony bifează al treilea flagship din 2018, după ce a lansat Xperia XZ2 în Aprilie, respectiv Xperia XZ2 Premium în Iulie. Cu toate că împarte aceeași platformă hardware cu precedentele modele, Sony Xperia XZ3 reușește să evolueze peste ele, oferind aceeași putere, dar într-un pachet mult mai stilat.

Sony Xperia XZ3 dimensiuni și culori

Sony Xperie XZ3 măsoară 158mm pe înălțime, 73mm lățime și 9,9mm grosime, având un display de 6” și cântărind 193g. Prin comparație, este mai înalt, mai lat, dar mai subțire și mai ușor decât Xperia XZ2, fiind la fel de înalt, mai îngust și mult mai subțire și mai ușor decât XZ2 Premium.

Sony Xperia XZ3 dimensiuni
Sony Xperia XZ3 dimensiuni

Atunci când va fi disponibil în magazine, Sony Xperia XZ3 va avea patru culori: negru, white silver, forest green și bordeaux red.

Hardware și design

Sony Xperia XZ3 oferă procesorul Snapdragon 845 de la Qualcomm, cu opt nuclee, împărțite în două ”echipe”, una din ele, cu patru nuclee Kyro 385 Gold care lucrează la 2,7GHz, fiind responsabilă cu task-urile grele, iar cea de-a doua, tot cu patru nuclee Kyro 385, dar Silver, ”turate” doar la 1,7GHz ducând greul activităților curente. Platforma hardware este completată de procesorul grafic Adreno 630, iar totul este susținut de 4GB RAM. Performanțele sunt cele așteptate de la platforma flagship a anului 2018, întâlnită și pe alte telefoane lansate în acest an. Totuși, Sony a făcut câteva alegeri constructive, cu care vrea să se deosebească de concurență.

În primul rând, Sony Xperia XZ3 nu are ”notch”. Acesta este un plus din punct de vedere design, telefonul deosebindu-se în mod clar de telefoanele cu ”breton”, dar poate fi considerat un minus pentru suprafața utilă a ecranului, unde, cu 80,5% proporția dintre ecran și întregul corp al telefonului, Sony Xperia XZ3 vine clar sub noul iPhone XS (Apple fiind inventatorul notch-ului), care are 82,9%, deși este sensibil mai mic.

O altă alegere a inginerilor de la Sony pentru modelele din 2018 este plasarea tuturor butoanelor fizice pe o singură parte (dreapta), unde găsim, de sus în jos, butonul de volum, butonul de power, respectiv butonul dedicat pentru camera foto.

O mențiune despre acesta din urmă: apăsat pe jumătate în modul cameră foto, va focaliza imaginea, la fel ca la aparatele foto serioase.
Pentru că suntem la capitolul design, o mențiune specială pentru display, care, în cazul Sony Xperia XZ3 este, într-un cuvânt, spectaculos. Asta se datorează, în cea mai mare parte, trecerii de la tehnologia LCD de pe precedentele modele XZ, la tehnologia OLED. În combinație cu o rezoluție QHD+ de 1440×2880 pixeli și la o densitate de 537 pixeli per inch, imaginea afișată de Sony Xperia XZ3 este printre cele mai bune dintre toate telefoanele momentului.

Tot la capitolul alegeri de design, trebuie să menționez și una care, personal, m-a dezamăgit, și de care Sony se pare că nu reușește să scape, fiind la fel ca la precedentele modele: plasarea senzorului de amprentă, care este extrem de nefericită. Acesta se află pe spatele telefonului, fix pe mijloc. În condițiile în care camera principală este plasată ceva mai sus, unde degetul se duce mult mai natural, evident că în 8 din 10 încercări am pus degetul fix pe cameră.

Camerele foto

Sony are, așa cum știm cu toții, o tradiție în domeniul fotografiei, producând unii dintre cei mai buni senzori de imagine de pe piață, așa că pretențiile de la un telefon Sony, pe zona de foto, sunt, evident, foarte mari.
Deși vine după Xperia XZ2 Premium, care oferea un sistem cu două camere foto, Xperia XZ3 a ales să preia camera principală de la XZ2, cu 19 MP și f/2.0, dar a luat de la XZ2 Premium camera frontală, cu 13 MP, căreia i-a dat un senzor puțin mai mare (23mm față de 22mm) și o apertură f/1.9 față de f/2.0 pe modelul anterior. Sistemul de camere vine cu capabilități de zoom până la 8X.

Sony Xperia XZ3 zoom levels
Sony Xperia XZ3 zoom levels

Pe partea video, Sony Xperia XZ3 filmează în 4K HDR și suportă modul super slow motion, 960fps în format full HD.

Având camere deja întâlnite pe modelele anterioare, diferența este dată de software-ul inteligent care, de exemplu, cu funcția Predictive Capture, va realiza patru cadre pentru fiecare fotografie din care poți să-l alegi pe cel mai reușit.

Sony Xperia XZ3 predictive capture
Sony Xperia XZ3 predictive capture

Performanțele la capitolul foto sunt cele așteptate, deși un ochi mai versat intr-ale fotografiei ar putea găsi câteva cusururi pozelor făcute cu Sony Xperia XZ3. Mie mi-au plăcut micile detalii care fac experiența fotografică mai plăcută, ca de exemplu semi-apăsarea butonului de cameră pentru focus, pe care deja am menționat-o, sau gestul de a lansa aplicația de cameră atunci când se ridică telefonul drept în față în poziția culcat.

Software

Utilizarea Sony Xperia XZ3 mi-a prilejuit prima întâlnire oficială cu Android 9.0, pe care, în stilul tradițional, Sony nu l-a modificat foarte mult. Totuși Sony a inclus câteva aplicații proprietare, precum Xperia Lounge sau 3D Creator.
Noutățile aduse de Android 9.0 Pie sunt vizibile de la prima atingere, această versiune a sistemului de operare de la Google adăugând mult mai multă culoare interfeței telefonului.
Modificări sunt și pe partea de gestiune a aplicațiilor deschise recent sau a ”sertarului” cu aplicații, dar nu numai. Toate acestea țin, însă, de Android 9.0 nefiind specifice telefonului Sony Xperia XZ3.
În concluzie, a treia încercare a lui Sony de a capta atenția publicului în 2018 reprezintă, dacă nu un salt ambițios, în mod clar un pas hotărât în direcția corectă.

Review-ul meu pe site-ul Orange Romania.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.