Samsung Galaxy Note 9 este unul dintre cele mai așteptate telefoane ale anului 2018. După lansarea Variantelor S9 și S9+, Samsung a captat atenția celor care urmăresc piața telefoanelor mobile cu informații despre noul Note 9, care au dat naștere la luni întregi de speculații cât se poate de fanteziste.
Samsung Galaxy Note 9 – Hardware
Unitatea folosită de mine a venit cu 128 GB spațiu de stocare (dar există și o variantă cu 512 GB), 6 GB RAM, o baterie de 4000 mAh, telefonul fiind pus în mișcare de un chipset Exynos 9810.
Diferențele la exterior între noul Galaxy Note 9 și precedentul model din familie, Galaxy Note 8 sunt minimale, în principal plasarea senzorului de amprentă. Acesta este tot pe spate, dar nu mai este în linie cu camera foto principală, ci puțin mai jos. Butonul de volum și butonul dedicat asistentului inteligent Bixby sunt cu câțiva mm mai sus, pe aceeași parte stângă și… aici se termină diferențele vizibile.
Constructiv, telefonul are partea frontală din sticlă la fel ca și spatele, corpul propriu-zis al telefonului fiind din aluminiu. La o dimensiune de 6.4” noul Galaxy Note 9 este o idee mai mare decât predecesorul său.
Schema de culori disponibile pentru noul telefon include variantele Midnight Black, Ocean Blue (așa cum a venit și unitatea noastră de test) si Metallic Copper, dar va exista si varianta Lilac Purple.
Tot pe partea de hardware, merită să detaliem puțin ”motorul” noului Galaxy Note 9. Acesta este Samsung Exynos 9810, un SoC (System on a Chip) cu opt nuclee care lucrează la 2,7 GHz și oferă telefonului o viteză de funcționare remarcabilă. Soluția a fost folosită deja de Samsung pe modelele S9 și S9+, lansate în urmă cu câteva lun. Telefonul suportă viteze pe rețeaua de date mobile de până la 1.2 Gbps download, standardul fiind LTE-A(dvanced) Cat18.
Ecranul vine cu o rezoluție de 2960×1440 și este dezvoltat tot de Samsung, pe aceeași tehnologie Super AMOLED ca și in cazul altor modele de telefoane ale producătorului.
Software
Varianta de sistem de operare cu care telefonul vine din fabrică este Android 8.1, dar, fiind un model foarte nou, upgrade-ul la nou anunțatul Android 9 Pie este garantat. Versiunea Samsung Experience, adică ”ambalajul” în care Samsung îmbracă software-ul venit de la Google este 9.5, iar Samsung Experience Home, interfața (launcher-ul) care vine nativ pe Note 9 este foarte simplă și intuitivă, făcând utilizarea telefonului extrem de ușoară.
Pe lângă aplicațiile de la Google, există și Galaxy Apps, magazinul de aplicații Samsung, dar telefonul vine și cu aplicații preinstalate de la Microsoft, suita Excel, Word, PowerPoint, respectiv OneDrive.
Tot pe partea de software nu pot uita de Bixby. Asistentul inteligent de la Samsung are un buton dedicat pe telefon, dar poate fi invocat și prin comenzi vocale, răspunzând la ”Hi, Bixby”. Unitatea folosită de mine a venit cu o versiune pre-lansare a lui Bixby, acesta urmând să fie lansat în versiunea finala imediat ce Samsung Galaxy Note 9 va fi disponibil pentru vânzare. La fel ca Siri, Alexa, Google Assistant sau Cortana, Bixby poate prelua anumite task-uri pe care să le ducă la bun sfârșit, la fel ca un asistent din lumea reală.
S-Pen
Ca la toate modelele Note, si noul Note 9 vine cu deja obișnuitul S-Pen, creionul digital inteligent care permite utilizarea telefonului in moduri imposibile pe alte modele de telefoane. O funcție extrem de utilă este posibilitatea de a lua notițe direct pe ecranul telefonului, fără deblocare, însemnările fiind salvate pe telefon pentru mai târziu. În orice aplicație care suportă introducerea de text, scoaterea S-Pen din ”teacă” duce la activarea modului de scriere de mână, software-ul telefonului fiind capabil să învețe mai multe tipuri de scrieri de mână și să recunoască textul introdus, transformându-l în text normal.
Mai multe de jumătate din textul scris în acest review a fost introdus cu S-Pen, direct într-un document Word, iar experiența a fost foarte satisfăcătoare, în ciuda faptului că, după foarte mulți ani de tastatură, practic am uitat să scriu de mână. Galaxy Note 9 s-a descurcat excelent să înțeleagă ce am scris.
Spre deosebire de generația precedentă, S-Pen de la Note 9 a primit suport pentru Bluetooth, ceea ce permite să fie folosit, de exemplu, pentru comenzi de la distanță pentru muzică (play/pauză, skip) sau pentru fotografie (o apăsare pentru captarea imaginii, două apăsări pentru a schimba de pe o cameră pe alta între cea frontală și cea principală. Îmbunătățiri au fost aduse și pe partea de precizie a S-Pen, comparativ cu generația precedentă.
În funcție de culoarea telefonului, ”cerneala” cu care scrie S-Pen în anumite moduri este și ea în ton. Spre exemplu, S-Pen-ul unității folosite de mine este galben și scrie cu cerneală galbenă.
Samsung Galaxy Note 9 – Camera
După ce camerele de pe modelele Galaxy S9 și S9+ au fost extrem de bine primite de entuziaștii fotografiatului cu telefonul mobil, Samsung a preluat hardware-ul camerei de pe S9+ și la noul Samsung Galaxy Note 9. Este vorba de o cameră duală de 12 MP, cu apertură dublă pentru fotografii reușite în condiții de luminozitate scăzută si zoom optic 2x. Camera frontală este tot cea de la S9/S9+, 8MP si suport HDR. Îmbunătățirile aduse de Galaxy Note 9 sunt, în principal, pe partea de software al camerei foto, implicarea inteligenței artificiale făcând, așa cum susține Samsung, ca posibilitatea de a realiza o fotografie proastă să fie foarte scăzută. Pentru a verifica și compara calitatea noului Note 9 din punct de vedere al fotografiilor realizate, sunt necesare multe teste, pentru care nu am avut timp, dar care sigur vor fi făcute de site-urile de specialitate.
Concluzie
Nu credeam că o să-mi placă să folosesc un smart pen când interacționez cu telefonul mobil, dar recunosc că S-Pen de pe Galaxy Note 9 m-a surprins plăcut. Dacă durata bateriei de pe S-Pen ar fi puțin mai mare, ar fi și mai bine. Motivul pentru care doar o parte din acest text a fost scrisă cu S-Pen este că a rămas fără baterie si s-a cerut la încărcat destul de repede.
O altă surpriză extrem de plăcută este durata bateriei la noul Galaxy Note 9. Într-o zi normală, cu telefonul scos de la încărcat pe la 7.30, folosit pe parcursul zilei pentru mail-uri, browsing, Twitter, plus umblat prin setări și folosit S-Pen pentru tot felul de teste, la final, aproape de miezul nopții, bateria indica 55%. Probabil că o folosire moderată ar garanta un ciclu de două zile între încărcările Samsung Galaxy Note 9.
Viteza și fluența în utilizare, setările customizabile pe partea audio (inclusiv suportul pentru Dolby Atmos), numeroasele funcții de securitate, sunt alte lucruri pe care le-am apreciat în scurtul timp avut la dispoziție pentru folosirea Samsung Galaxy Note 9.
Chiar dacă, la fel ca alte modele de telefoane lansate în 2018 (și nu doar de Samsung), telefonul reprezintă o evoluție și nu o revoluție, Samsung Galaxy Note 9 este un telefon extrem de performant, un instrument indispensabil pentru cei interesați de productivitate on-the-go.
will you do it in english ?