Skip to content

M-am jucat cu noile Huawei P20 Pro si P20

Huawei P20 Pro si P20 review

Dacă noul Huawei P20 Pro ar trebui să fie prezentat undeva, fraza de introducere ar trebui să fie: ”Huawei P20 Pro. Cu P, de la Photography„ și asta pentru că telefonul aduce cea mai bună cameră foto dintr-un smartphone. Punct.

Nu o spun doar eu, ci și toate articolele și review-urile scrise după lansarea oficială de pe 27 martie, dar și rezultatele testelor DxOMark, unde Huawei P20 Pro a intrat direct pe locul 1 în clasament, urmat la mică distanță de camera de pe Huawei P20.

Iată punctajele DxOMark la data acestui articol:

109 Huawei P20 Pro
102 Huawei P20
99 Samsung Galaxy S9 Plus
98 Google Pixel 2
97 Apple iPhone X

Hai să vorbim de restul caracteristicilor noilor telefoane Huawei P20 și P20 Pro, apoi ne concentrăm pe camerele foto.

Design-ul noilor Huawei P20 Pro și P20

Cele două vârfuri de gamă au câteva elemente comune, în primul rând din punct de vedere constructiv. Ambele respectă rețeta ”flagship 2018„ adică față și spate Gorilla Glass 5, pe un cadru de aluminiu. Marginile sunt mult reduse, astfel încât suprafața utilă a ecranului este mai mare față de generația anterioară, fără ca telefoanele să fie cu mult mai mari.

Huawei P20 si P20 Pro
Huawei P20 si P20 Pro side by side

Formatul ecranului diferă ușor față de gama Mate 10, adoptând o proporție de 18,7:9 față de clasicul deja, 18:9.

Vorbind despre ecran, trebuie spus că celebra ”crestătură” (notch) și-a făcut apariția pe noile telefoane Huawei, dar, pentru cei care nu reușesc să se împace cu ea, există un mod de lucru al ecranului care o ascunde în bara de sus, într-un mod surprinzător de natural.

Huawei P20 Pro si P20
Huawei P20 Pro cu notch vizibil si notch ascuns

Culorile noilor Huawei P20 Pro și P20

Noua generație de telefoane vine cu o variantă de culori unică, cu gradient, disponibilă pentru versiunile Twilight și Pink Gold.

Huawei P20 si P20 Pro
Culorile Huawei P20 Pro (prim plan) si P20 (plan secundar)

Din păcate, varianta constructivă aleasă (sticlă) prezintă aceleași probleme ca și la ceilalți producători: urmele de amprente și faptul că telefoanele sunt extrem de alunecoase.

Un alt aspect important pentru utilizatori, plasarea senzorului de amprentă, este tratat diferit față de familia Mate 10, cea mai recent lansată de Huawei, plasarea frontală fiind, însă, la fel ca la generația P10.

Huawei P20 Pro și P20 – hardware și software

Ambele telefoane sunt susținute de aceeași platformă hardware, fiind construite în jurul lui Kirin 970. Chiar dacă este lansat anul trecut, chip-ul nu este în nici un caz unul învechit, făcând față foarte bine cerințelor din 2018. Pe partea de procesare s-a păstrat soluția octa-core, cu patru nuclee la 2,4 GHz și patru la 1,8 GHz. Tot Kirin 970 oferă și suportul necesar pentru partea de inteligență artificială din Huawei P20 și P20 Pro, prin ceea ce se numește NPU (neural processing unit). Aceste funcții AI duc greul părții de procesare foto pentru ca noile telefoane Huawei să exceleze la acest capitol.

Din punct de vedere funcțional, Huawei a făcut câteva modificări începând cu gama Mate 10, pe care le-a păstrat și la noile modele P20 și P20 Pro. Niciunul din cele două modele nu mai are jack-ul audio de 3,5mm și nu mai suportă carduri externe de memorie. Pentru fanii căștilor audio ”tradiționale„ telefoanele vin cu adaptoare de la USB-C la mufa jack, dar cei care doresc mai mult spațiu de stocare (pentru poze, de exemplu) vor trebui să se descurce cu cei 128 GB standard.

Tot pe partea de sunet, Huawei a adăugat suportul pentru Dolby Atmos, care se activează automat în funcție de conținutul redat pe telefon. Sunetul redat de difuzoarele telefonului este clar și puternic, o necesitate pentru zilele noastre, când consumăm din ce în ce mai mult conținut.

Toate aceste componente și funcționalități consumă energie așa că Huawei a dotat cele mai noi telefoane mobile ale sale cu baterii generoase. Huawei P20 are o baterie de 3400 MAh, iar Huawei P20 Pro una de 4000 MAh, ambele fiind fixe în corpul telefonului.

Software-ul celor două telefoane Huawei este, evident, cea mai nouă versiune de Android O, 8.1, peste care producătorul a așezat propria interfață, EMUI 8.1.

Huawei P20 Pro și P20 – camerele foto

Hai să trecem la ce e mai important: camera foto. Mai precis camerele foto, pentru că Huawei P20 vine cu două, iar Huawei P20 Pro cu nu mai puțin de trei.

Ca să fie mai ușor de înțeles, am pus principalele informații despre camerele foto într-un tabel:

Model Camera frontală Camera principală
Huawei P20 24 MP, f/2.0 12 MP, f/1.8-f/2.3 20 MP, f/1.6
Huawei P20 Pro 24 MP, f/2.0 40 MP, f/1.8-f/1.7 20 MP, f/1.6 8MP, f2.4

 

Deși camera foto principală de pe Huawei P20 este extrem de performantă, o să fac focus pe camera de pe Huawei P20 Pro 😉

Numele complet este Leica Triple Camera, legendarul producător german rămânând implicat, alături de Huawei, în producția noilor modele P20.

Detaliind puțin, camera de 40 MP este dedicată captării culorilor din spectrul RGB, în timp ce camera mai mică, de 20 MP este strict pentru alb și negru. În fine, camera de 8 MP este dotată cu teleobiectiv.

Trei camere foto pe un telefon mobil ar putea părea cam mult, dar Huawei și Leica au reușit să facă din această combinație una de succes. Huawei P20 Pro realizează fotografii extrem de reușite indiferent de condiții, asta și datorită suportului AI menționat mai devreme.

În softul camerei foto, funcția de suport AI se cheamă Master AI și poate fi dezactivată, dar cred că plusul de valoare pe care-l aduce realizării de fotografii cu P20 Pro justifică lăsarea pe modul activ.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, camera de pe Huawei P20 Pro recunoaște ceea ce se află în cadru și propune cele mai bune setări pentru o poză perfectă. Producătorul menționează 19 moduri diferite de fotografiere, în funcție de ce alegem să pozăm, printre ele aflându-se animalele (câine sau pisică), mâncarea, flori, cerul, grupuri de persoane, zăpada, apusul, etc.

Huawei P20 si P20 Pro
Diverse fotografii captate cu Master AI activat pe Huawei P20 Pro

Practic, imediat ce îndreptăm telefonul către subiectul fotografiei, camera va identifica acest subiect și se va asigura că poza făcută este la cea mai bună calitate. Pentru cei care doresc mai multă libertate în a-și face propriile setări, există modul ”Pro„ unde totul poate fi reglat manual.

Leica Triple Camera de pe Huawei P20 Pro, asigură un zoom optic nativ până la 3x, respectiv un zoom hibrid până la 5x. Rezultatele sunt spectaculoase.

Zoom 1x

Huawei P20 si P20 Pro

Zoom 3x

Huawei P20 si P20 Pro

Zoom 5x

Huawei P20 si P20 Pro
Huawei P20 Pro zoom hibrid 5X

Cu camera de pe noile Huawei P20, producătorul aduce și funcția de super slow motion, pe care deja am detaliat-o în testele efectuate cu alte telefoane mobile. De menționat ca Huawei P20 Pro înregistrează în super slow motion la 720p (Sony Xperia XZ2 o face la 1080p).

Prin combinarea capabilităților camerelor foto cu suportul oferit de Master AI, Huawei P20 Pro oferă posibilitatea de a realiza cadre cu expunere foarte lungă, fără necesitatea unui suport care să păstreze telefonul în nemișcat pe durata întregului cadru. Huawei susține că realizează asta doar prin stabilizarea optică a telefonului.

Lista de tehnologii pe care Huawei și Leica le-au încorporat în noua Leica Triple Camera mai include și un senzor pentru temperatura de culoare, care ajută la un balans de alb cât mai precis, precum și autofocus cu laser, care funcționează fără probleme până la aproape 3 metri.

Camerele foto de pe cele două modele Huawei proaspăt lansate se laudă și cu senzori de dimensiuni mai mari, care permit captarea unei cantități de lumină mai mari, care face ca fotografiile efectuate în condiții de luminozitate scăzută să fie foarte reușite.

O poză cu luna albastră de pe 30 martie:

Huawei P20 si P20 Pro
Huawei P20 Pro night shot

Concluzionând, noile vârfuri de gamă de la Huawei reprezintă niște clare avansuri tehnologice pe partea de fotografie, fiind, în același timp, niște telefoane extrem de performante, în linie cu cerințele și așteptările consumatorilor în anul 2018.

Pentru mine, care folosesc un Huawei P10 ca telefon de zi cu zi, P20 Pro va fi, probabil, următorul meu telefon. Doar zic 🙂

Spread the love

1 thought on “M-am jucat cu noile Huawei P20 Pro si P20”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.