Skip to content

Si-au fost iar alegeri

Europarlamentarele 2014 au consacrat o realitate cruda: criza a transformat “Europa unita” in “Europa unita impotriva vointei cetatenilor ei”. Asta, cel putin, in Franta, unde Le Pen a castigat alegerile, in UK, unde Farage a castigat alegerile, precum si in Grecia, Austria, Belgia si alte state cu democratie consacrata, unde populistii, radicalii, euroscepticii sau anti-europenii au castigat alarmant de mult. Ma intreb daca la momentul la care Romania va fi pregatita pentru adevarata integrare in UE (Schengen, zona euro) o sa mai aiba in ce sa se integreze?

Pe malul generic al Dambovitei, lucrurile au stat previzibil: PSD+ aliatii au facut ce fac de 25 de ani incoace – s-au organizat si au castigat. Evident, acuzatiile de frauda nu au lipsit, dar despre asta in cateva momente. PNL a decontat total ruperea USL-ului, de unde rezulta ca romanii n-au pus botul la vrajeala si anti-PSD-ismul proaspat descoperit de Antonescu si au sanctionat (cel putin eu am facut-o) schimbarea de discurs a liderilor partidului. PDL e in trend, PMP n-a confirmat, indiferent cat a pompat Basescu in el, dupa rezultatele partiale se pare ca au luat mai putin sau egal cu Mircea Diaconu.

Ca l-am pomenit pe Mircea Diaconu, cazul lui este de manual de sociologie: omul singur persecutat de sistemul pus la punct de Basescu (ANI) a reusit sa capaciteze antibasismul (extrem de puternic in ciuda celor trambitate de partidele satelit ale lu’ base) si a luat o gramada de voturi fara sa aiba practic o campanie sustinuta (ca nu avea cu ce).

UDMR, constant ca de obicei, restul partidelor cu gura mare (FC, NR, PNTCD), sanctionate clar: romanii nu mai au chef de aparente alternative, aceeasi oameni sub alte sigle. In plus, toti sugeau de la basescu, doar doar reusesc sa faca vreo branza pe spatele popularitatii sale “in crestere”.

Revenind la acuzele de frauda, cred ca in aceste alegeri a existat un element inedit. Sa explic: datorita sistemului paritar din USL, PNL a avut o situatie mult mai buna dpdv al primarilor si sefilor de consilii judetene decat in toata istoria post revolutionara. Pentru prima data, au putut si ei sa fraudeze si sunt convins ca au facut-o, dovada acuzatiile din partea PSD. PDL, evident ca a tipat ca din gura de sarpe ca toti ii fura, la fel ca si PMP si restul partiduletelor. Parca toti au baut apa dupa Vadim, ala care e atat de furat de vreo 15 ani incoace incat daca n-ar fi, ar castiga toate alegerile. In cazul lui vorbim de furturi de 90%, mai rau ca-n 46. Zambim cu intelegere si trecem mai departe.

Acuze de frauda, sondaje tip exit-poll care dadeau rezultate in functie de cine le comandase, manipulari si jocuri de culise de la deschiderea sectiilor si pana la anuntarea rezultatelor partiale (aproape) finale. Nimic nou.

Ce remarc si sper sa o faca si altii, este incapacitatea “dreptei” de a face o campanie altfel decat “anti PSD”. Acuze, indemnuri la unitate, promisiuni de opozitie pe viata si pe moarte, absolut tot discursul PNL, PDL, PMP, FC, PNTCD, etc a fost in aceeasi nota: sa fim contra PSD, sa tine piept partidului-stat. OK, e si asta o pozitie. Ce ma nedumereste pe mine e altceva: absolut toate aceste partide, sau oamenii care le formeaza, au fost la putere, la guvernare, cel putin o data dupa revolutie. Cum se face ca nu au gasit in aceasta campanie ceva pozitiv de spus despre performantele lor la guvernare, care sa faca ne-necesara pozitia anti-PSD. In loc sa zica: vrem sa-i oprim pe PSD-isti sa fure, sa fi zis: cand am fost la putere am facut asta si asta. PNL se putea lauda cu guvernarea Tariceanu…au preferat sa-l marginalizeze pana a plecat din partid. PDL se putea lauda cu tot ce au facut bun la guvernare si chiar au incercat, dar nu i-a crezut nimeni. PMP a incercat sa se pozitioneze ca un nou partid, cu o noua atitudine, dar cu Udrea si EBA e greu, asa ca au esuat si ei tot intr-un discurs anti-PSD. Ca sa-l citez pe regele Theoden: “Cum am ajuns aici?” Sa fii la putere ani de zile intr-o formula sau alta si in niste alegeri extrem de importante sa nu poti sa zici altceva decat “nu cu aia”.

Din punctul meu de vedere, cea mai mare vina o are basescu, pentru ca nu a stiut sa creasca nimic in cei 10 ani de mandat, a condus cum a condus (cu Boc, cu Udrea, cu Blaga si altii ca ei) si a creat o miscare de respingere in electorat care i-a taxat de-a valma pe el si ai lui si-n 2012 – de doua ori) si acum in 2014. Daca cineva din dreapta esicherului politic ar avea puterea sa recunoasca asta, ar trebui sa spuna ca nu PSD a castigat alegerile (cum spuneam la inceput, ei fac ce fac de 25 de ani), ci PNL, PDL, PMP, FC, NR, PNTCD le-au pierdut.

 

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.